Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest afvoeren

Als je asbest verwijdert of laat verwijderen, ben je verplicht om dit op een veilige manier af te voeren. Asbest afvoeren vereist de nodige voorzorgsmaatregelen en je mag dus niet zomaar asbesthoudend materiaal wegbrengen. In dit artikel vind je meer info over de wetgeving rond het verwijderen van asbest, de werkwijze van asbest experts en de prijs voor de afvoer.

Ga snel naar:
Wetgeving asbest afvoeren
Werkwijze asbest afvoeren
Asbest afvoeren kosten
Zelf afvoeren of expert inschakelen?
Vergelijk offertes van asbest experts

 

 

Waarom is veilig asbest afvoeren belangrijk?

Asbest is erg gevaarlijk voor je gezondheid als de asbestvezels in het materiaal losraken. Gebeurt dit, dan mag je het asbesthoudend materiaal ook niet zomaar bij het huisvuil zetten. Dit wordt namelijk anders verwerkt. Asbest moet je dus altijd afvoeren, rekening houdende met de regels. Zo moet je het materiaal op een bepaalde manier verpakken, mag je het niet overal achterlaten, …

asbest afvoeren

 

Wetgeving asbest afvoeren

Er zijn een aantal regels om in het achterhoofd te houden bij het afvoeren van asbest. We sommen hieronder de belangrijkste voor je op:

 

1. Juiste verpakking

Het is verplicht om alle asbesthoudende materialen te verpakken vóór het afvoeren, om zo loskomende asbestvezels te vermijden. Een asbest expert maakt meestal gebruik van speciale, luchtdichte asbestzakken of asbestfolie, maar ook dubbele, doorzichtige plastic zakken zijn mogelijk. Je kan deze asbestzakken bij je milieustraat ophalen, of bij een doe-het-zelf zaak. De zakken moeten ook een asbestlogo hebben, waardoor duidelijk is dat de verpakking asbesthoudende materialen bevat.

 

2. Hoeveelheid asbest

Bij je milieustraat kan je een beperkte hoeveelheid asbest zelf én gratis afvoeren. Die hoeveelheid bedraagt maximaal 35 m² ingepakt asbest. Gaat het om meer asbest? Dan moet je hier meestal extra voor betalen, én ben je verplicht om het te laten uitvoeren door een specialist. Ben je niet helemaal zeker van je zaak, vraag dan om advies bij je milieustraat. Die zijn altijd op de hoogte van alle regels in jouw gemeente.

 

3. Milieustraat of geregistreerde asbestinzamelaar

Asbest afvoeren doe je bij een milieustraat of een geregistreerde asbestinzamelaar. Een asbestinzamelaar is vereist wanneer het gaat om grote hoeveelheden asbesthoudend materiaal of asbest golfplaten. Zo’n specialist kan dan bij je langskomen om de asbest op te halen en af te voeren.

LET OP: kan je de asbesthoudende materialen zelf afvoeren? In sommige gevallen moet je dan je asbest- of sloopmelding laten zien om toegang te krijgen tot de milieustraat in kwestie (eventueel ook een milieupas).

 

TIP: laat asbest veilig afvoeren door een asbest expert!

Zelf asbest afvoeren is gevaarlijk. Als het materiaal bv. niet goed verpakt is, kan je asbestvezels inademen. Daarom is het altijd aangeraden om een asbest expert in te schakelen. Die weet hoe hij het materiaal veilig kan vervoeren en neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen. Bovendien heeft zo’n specialist ook professioneel verpakkingsmateriaal.

Via onze offerteservice brengen we je vrijblijvend in contact met meerdere asbest experts in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Werkwijze asbest afvoeren

Hoe gaat een asbest expert te werk bij het verwijderen en afvoeren van asbest? We zetten de verschillende stappen op een rijtje:

 1. Asbest inventarisatie

  Een asbest inventarisatie gaat altijd vooraf aan het verwijderen van asbest. Om de asbest inventarisatie op te stellen, voert een expert altijd eerst een grondig asbestonderzoek uit. Hierna stelt deze een document op met een overzicht van alle asbesthoudende materialen in je woning, maar bepaalt die ook om welke soorten asbest het gaat.

 2. Asbest verwijderen

  Als duidelijk is om welke soort(en) asbest het gaat en waar het materiaal is bevestigd, kan de expert aan de slag met het verwijderen van de asbest. Gaat het om hechtgebonden asbest of semi-gebonden asbest die nog in goede staat verkeert? Dan ben je niet verplicht om dit te laten verwijderen. Beschadigd semi-hechtgebonden asbest en losgebonden asbest in huis moet je wel laten verwijderen.

 3. Asbest verpakken

  Meteen nadat de asbest expert het asbesthoudend materiaal heeft verwijderd, verpakt deze dit. Daarvoor gebruikt de expert meestal speciale asbestzakken die met een logo aangeven dat het om asbesthoudend materiaal gaat. De zakken zijn dubbel en luchtdicht, om te voorkomen dat asbestvezels een weg naar buiten kunnen vinden.

 4. Asbest afvoeren

  Als laatste voert de expert de verpakte asbest af naar een geschikt containerpark. Hij zorgt er dan ook voor dat de asbest veilig wordt getransporteerd én verwerkt. De afvoer van asbest zit meestal in de prijs voor het verwijderen inbegrepen.

  Op zoek naar een geschikte asbest expert? Het is aangeraden om de afvoer van asbest altijd over te laten aan een expert. Voor beschadigde semi-hechtgebonden asbest en losgebonden asbest is dit zelfs verplicht. Vind een gecertificeerde expert in de buurt.

 

Asbest afvoeren kosten

De prijs voor het afvoeren van asbest schommelt tussen € 20 à 30 per 100 kilo (excl. btw). Meestal zijn deze kosten echter al opgenomen in de totaalprijs voor asbestverwijdering. Ga hierbij uit van een gemiddelde prijs van € 10 – 30 per m² (excl. btw), mocht je het overlaten aan een expert.

LET OP: de prijzen voor asbest verwijderen én afvoeren verschillen van specialist tot specialist. Daarom is het aangeraden om offertes van meerdere experts te vergelijken. Zo kan je altijd een weloverwogen keuze maken. Ontvang meerdere prijzen op maat.

 

Zelf asbest afvoeren of expert inschakelen?

Wil je zelf asbest afvoeren? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo mag je alleen zelf aan de slag als het gaat om hechtgebonden asbest, of semi-gebonden asbest in goede staat. In alle andere gevallen ben je verplicht om een asbest expert in te schakelen. Daarnaast moet je zelf alle benodigde materialen aanschaffen en is er een kans dat asbestvezels vrijkomen, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom is een expert meestal de moeite waard. Zo profiteer je van de volgende voordelen:

 • Veilige afvoer: een asbest expert kent de regels rond de afvoer van asbest en neemt altijd de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo ben je zeker van een veilige en correcte afvoer.
 • Juiste materiaal: een asbest expert beschikt niet alleen over de juiste materialen om de asbest af te voeren, zoals speciale asbestzakken of -folie, maar heeft ook al beschermende kleding. Ga je zelf aan de slag, dan moet je dit allemaal nog aanschaffen.
 • Garantie: een asbest expert biedt altijd een garantie op een veilige verwijdering en afvoer van de asbest. Gaat er toch iets mis? Dan neemt de expert eventuele bijkomende kosten voor zijn rekening.

TIP: door meerdere offertes van asbest experts te vergelijken, kan je nog extra kosten besparen. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend offertes op maat:

 

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven