Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie asbest verwijderen 2024

Laatste update 01-07-2024 – Het gebruik van asbesthoudende bouwmaterialen werd in Nederland pas in 1993 grotendeels verboden. Dateert je woning dus van vòòr 1994? Dan is de kans groot dat je een asbestsanering moet uitvoeren. Wil je de kosten van asbestverwijdering en -afvoer drukken? Dan kan je in bepaalde situaties subsidies voor asbestwerken ontvangen. We overlopen de mogelijkheden in dit artikel.

Beschikbare subsidies voor asbestverwijdering 2024:
1. De Energiebespaarlening
2. Gemeentelijke asbestsubsidies

Contacteer een asbestdeskundige

 

 

Asbest & de wetgeving: welke stappen?

Vroeger gold in Nederland een verplichting om asbest te verwijderen, maar die werd in 2016 afgeschaft. Sindsdien ben je zelf verantwoordelijk voor het asbest in je woning. Bevinden er zich echter niet-hechtgebonden asbestdeeltjes in huis die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van de in- en omwonenden? Dan kan de gemeente je dwingen om stappen te ondernemen. Om asbest te verwijderen, moet je de volgende 3 stappen ondernemen:

 • STAP 1 = asbestinventarisatie: dit is een uitgebreid onderzoek naar de verschillende asbesthoudende materialen in je woning. Nadien heb je als woningeigenaar een betrouwbaar rapport in handen van alle risicovolle asbesttoepassingen in je huis.
 • STAP 2 = sloopmelding aanvragen: van plan om asbest te verwijderen tijdens een grondige verbouwing? Dan moet je een sloopmelding aangeven in het Omgevingsloket. Daarvoor heb je het asbestinventarisatierapport nodig. Soms duurt het tot 4 weken alvorens je goedkeuring krijgt.
 • STAP 3 = asbest veilig verwijderen: krijg je groen licht van het Omgevingsloket? Dan mag je de werken laten uitvoeren. Is al het asbest veilig gesaneerd en eventueel vervangen? Dan krijg je tot max. 1 dag de tijd om het einde van de werken te melden bij de gemeente.

BELANGRIJK: zowel het opmaken van een inventaris als het beheren van asbest is de taak van een erkende asbestdeskundige. Wij brengen je gratis in contact met deskundigen actief in je regio.

 


1. De Energiebespaarlening

Wens je energiebesparende investeringen te doen? Dan kan je hiervoor de Energiebespaarlening aanvragen tegen een aantrekkelijke rente die gedurende de hele looptijd vaststaat. Zowel particulieren als VvE’s kunnen hier gebruik van maken.

 

Voor welke werken?

De lening kan je voor verschillende investeringen aanvragen, zoals isolatiemaatregelen, duurzame verwarmingsinstallaties en zonnepanelen, een ventilatiesysteem, … In het geval van asbestsanering kan je de lening alleen gebruiken wanneer je die combineert met nieuwe dakisolatie.

 

Hoeveel bedraagt de lening?

Met de Energiebespaarlening kan je als particulier tot maximaal € 27.000 lenen. Ben je een VvE? Dan bedraagt het maximale leenbedrag € 33.000 per appartementsrecht. De looptijd van de lening wordt bepaald op basis van het overeengekomen leenbedrag. Van € 1.000 tot € 15.000 kan je als particulier bv. kiezen om de lening af te lossen over 7, 10 of 15 jaar.

BELANGRIJK: wil je je woning omvormen tot een ZEP- of NOM-woning? Dan ligt het leenbedrag hoger. Bij ZEP is dat max. € 54.000 en bij NOM max. € 71.000 (voor VvE’s per appartementsrecht € 65.000 of € 85.000 respectievelijk).

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Wil je de Energiebespaarlening aanvragen? Dan moet je beantwoorden aan de volgende vereisten:

 • Als particulier moet je eigenaar & bewoner zijn van een bestaande woning. Nieuwbouwwoningen tellen dus niet mee.
 • Vraag je de lening aan? Dan is je aanvraag maximaal 3 maanden geldig.
 • Onlangs werd beslist om geen leeftijdsgrens meer te hanteren. Zo kunnen nu ook 75+’ers een beroep doen op de lening.
 • Een appartementsgebouw moet ten minste uit 8 wooneenheden bestaan. Het te lenen bedrag wordt dan ook op basis van het aantal appartementen berekend: min. € 25.000 en max. € 65.000 per appartementsrecht.

BELANGRIJK: asbest moet altijd door een ervaren asbestdeskundige gesaneerd worden. Om het bedrag voor de asbest- en isolatiewerken vrij te maken, moet je de nodige bewijsstukken kunnen afleveren. Een professional helpt je hierbij. Kom gratis in contact met gecertificeerde vakmannen actief in je regio.

 

Hoe de lening aanvragen?

Wil je de Energiebespaarlening aangaan? Dan kan je daarvoor terecht bij het Nationaal Warmtefonds. De aanvraag gebeurt online via de website van het Warmtefonds. Je dossier moet je vervolledigen met persoonlijke informatie omtrent je inkomsten, hypotheeklasten en andere vragen omtrent je financiële situatie.

BELANGRIJK: zoek je naar een erkende asbestdeskundige? Ontvang gratis diverse offertes op maat.

 

subsidie asbest verwijderen

 


2. Gemeentelijke asbestsubsidies

Bepaalde steden en gemeenten voorzien een subsidie voor particulieren en bedrijven die asbest in huis veilig willen verwijderen. Een voorbeeld is de provincie Utrecht die in april 2021 het programma ‘asbestdaken op nul in 2030’ lanceerde. Een beknopt overzicht van hun maatregelen:

 

Voor welke werken?

Met haar programma wil de provincie Utrecht het saneringstempo versnellen. Ze streeft hierbij naar een toename van de jaarlijkse saneringsomvang tot 500.000 m² in 2024. Hierbij wil ze niet enkel de bewustwording en ondersteuning van alle eigenaren verhogen, maar nadrukkelijk asbestdaken gaan aanpakken. Een voorbeeld van enkele activiteiten:

 • Een wijkgerichte aanpak van schuurdaken, waarbij de eigenaren gestimuleerd worden om zelf de handen uit de mouwen te steken en daarbij professionele ondersteuning krijgen van de gemeente.
 • Het aanpakken van agrarische bedrijfsgebouwen met asbestdaken en de herbestemming van deze vrijgekomen niet-residentiële gebouwen.
 • Grotere asbestdaken vervangen en gebruiken om zonnepanelen op te plaatsen. Dankzij de opbrengst van de zonne-energie kan de asbestdakvervanging gefinancierd worden.
 • Allerhande initiatieven in verband met het voorlichten over de gevaren van asbest en de mogelijke oplossingen om asbesthoudende materialen en gebouwen aan te pakken.

 

Hoeveel bedraagt de subsidie om asbest te verwijderen?

Dat bepaalt de provincie of de gemeente helemaal zelf. De kosten worden in dit geval door de provincie gedragen, hoewel er natuurlijk ook sprake is van een subsidieplafond. Ben je benieuwd voor welke werken je al dan niet in aanmerking komt? Ga dan eerst na of je gemeente daadwerkelijk deelneemt aan een asbestproject. Zij bepalen uiteindelijk ook hoe je de subsidie kan aanvragen.

BELANGRIJK: wil je asbestwerken laten uitvoeren? Dan moet je rekenen op het vakmanschap van een gecertificeerd aannemer. Hij adviseert je graag verder.

 

Asbest subsidie? Vertrouw op een deskundige!

Wil je als particulier asbest verwijderen en een subsidie aanvragen? Ben je benieuwd of je  als onderneming ook een subsidie kan aanvragen? Of zoek je een betrouwbare vakman voor een complete asbestinventarisatie en -sanering? Dan kan je met al je vragen terecht bij een gecertificeerd asbestdeskundige. Hij beschikt over de nodige know-how om veilig je asbest te verwijderen en af te voeren, adviseert je over de te nemen stappen en vertelt je op welke subsidies je al dan niet een beroep kan doen.

Ervaren asbestdeskundige nodig? Kom in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio via ons gratis aanvraagformulier:

 

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven