Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest verwijderaar: 5 vragen

Heb jij asbest in huis? Dan is het verstandig om een asbest verwijderaar in te schakelen. Hoewel het niet altijd verplicht is, laat je zo’n klus meestal over aan zo’n professional vanwege de gezondheidsrisico’s. Hoe vind je een erkende asbest verwijderaar? Hoeveel kost het? En hoe gaat die te werk? In dit artikel beantwoorden we 5 van de meest gestelde vragen!

 

 

1. Is een asbest verwijderaar inschakelen verplicht?
2. Hoe vind ik een erkende asbestverwijderaar?
3. Hoeveel kost een asbest verwijderaar?
4. Hoe gaat een asbest verwijderaar te werk?
5. Waarom een asbest verwijderaar inschakelen?

Ben je op zoek naar een asbest verwijderaar? Dan kan je vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende professionals in je buurt. Start hier je aanvraag!

asbest verwijderaar dak

 

VRAAG 1: is een asbestverwijderaar inschakelen verplicht?

Of je zelf asbest mag weghalen, hangt vooral van de situatie af. Hieronder vind je een overzicht:

 

1. Zelf verwijderen of professional inschakelen?

Zit je met hechtgebonden asbest, of niet-hechtgebonden asbest die nog in goede staat verkeert? Dan hoef je geen specialist in te schakelen:

 • Hechtgebonden asbest: bij dit type zijn de asbestvezels gebonden. Zolang dit zo blijft en het materiaal niet kapot gaat, vormt het geen gevaar. Dit type asbest komt veel voor in verlaagde plafonds, afvoerbuizen, leidingen, … Bovendien mag je het zelf verwijderen als je het in zijn geheel kan weghalen. Meestal gaat het dan om geschroefde platen.
 • Niet-hechtgebonden asbest: dit materiaal bestaat uit geperste of geweven asbestvezels en vind je vooral in asbestkarton, spuitasbest en/of pleisterwerken. Vezels liggen hierbij oppervlakkig en als het materiaal dus kapot gaat, kom je direct in aanraking met asbest. Zolang dit niet het geval is, heb je geen verwijderaar nodig en kan je het materiaal met rust laten.

 

2. Verplicht asbest verwijderaar inschakelen

Vaak mag je niet zomaar zelf aan de slag gaan. We sommen even op wanneer je verplicht bent om een asbest verwijderaar in te schakelen:

 • Semi-hechtgebonden en losgebonden asbest: zit je met semi-hechtgebonden of losgebonden asbest? Dan ben je zowel binnenshuis als buitenhuis verplicht om alle asbesthoudende toepassingen te laten verwijderen door erkende vakmensen.
 • Moeilijk te verwijderen hechtgebonden asbest: in dit geval gaat het over hechtgebonden asbest dat beschadigd kan raken bij de verwijdering ervan. Bovendien vallen ook alle vormen van risicovolle asbesthoudende toepassingen hieronder. Daarnaast ben je verplicht om een specialist in te schakelen bij hoeveelheden asbest boven 35 m², asbest in dakleien, …

BELANGRIJK: het is niet altijd eenvoudig om asbest op te sporen en te bepalen om welke soort het gaat. Daarom is het belangrijk dat je hiervoor contact zoekt met een professional. Die vind je makkelijk via onze offerteservice. Schakel een asbest verwijderaar in.

 


VRAAG 2: hoe vind ik een erkende asbest verwijderaar?

Erkende asbest verwijderaars zijn door de overheid erkend voor de verwijdering van asbesthoudende materialen. Zo hebben zij een lijst met erkende asbestverwijderaars, maar ook via onze offerteservice kan je met hen in contact komen. Meestal werkt dit proces als volgt:

 • Offerteformulier invullen: via het offerteformulier kan je kort beschrijven welke klus je wil laten uitvoeren. Waar bevindt de asbest zich? Hoeveel asbest is er? Je laat ook je gegevens achter zodat onze vakmensen makkelijk met je in contact kunnen komen.
 • Bespreking van de werken: nadat je het offerteformulier hebt ingevuld, nemen 2 à 3 deskundige asbest verwijderaars contact met je op om de klus te bespreken. Daarna maken deze experts op basis daarvan een offerte voor je op.
 • Offerte tekenen: heb je alle offertes ontvangen? Dan kan je beginnen met vergelijken. Denk bv. aan de verplaatsingskosten, de uitvoertermijn, de totale kostprijs, … Tot slot kan je een weloverwogen keuze maken en een offerte tekenen.

 


VRAAG 3: hoeveel kost een asbestverwijderaar?

De prijs voor het verwijderen van asbest hangt af van de omvang van de werken en het type asbest. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Soort klusPrijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 à 500
Asbestattest€ 35
Asbest verwijderen€ 10 à 30 per m²
Asbest afvoeren€ 20 à 50 per 100 kg

LET OP: bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek voorstel? Dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmensen in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

asbest verwijderaars platen

 


VRAAG 4: hoe gaat een asbest verwijderaar te werk?

Asbest verwijderen doe je niet zomaar. Erkende vakmensen volgen een specifiek proces om de gezondheidsrisico’s tot een minimum te beperken. Hieronder zetten we de stappen op een rijtje:

 1. Asbestinventaris opstellen

  Erkende asbestverwijderaars zorgen eerst voor een verplichte asbestinventaris. Op dat document staat een lijst met alle gevonden asbesthoudende materialen in jouw huis.

 2. Asbest verwijderen

  Voor een expert aan de slag gaat met de verwijdering, is het belangrijk om te weten met welk soort asbest je te maken hebt. Gaat het om hechtgebonden asbest? Dan hoef je niet meteen in te grijpen. Semi-hechtgebonden asbest en losgebonden asbest moet je daarentegen wél meteen laten verwijderen.

 3. Asbesthoudende materialen afvoeren

  Nadat het asbesthoudende materiaal is verwijderd, zal een professional alle materialen stevig verpakken en afvoeren naar een geschikt containerpark. Ook voor het vervoeren volgt een expert strenge regels. Zo mag je zelf alleen hechtgebonden asbest afvoeren en moet je dit afzonderlijk aanbieden, afgedekt vervoeren en verpakken in asbestzakken.

 


VRAAG 5: waarom een asbestverwijderaar inschakelen?

Je bent niet altijd verplicht om een professionele asbest verwijderaar in te schakelen. Toch biedt zo’n samenwerking veel voordelen. Hieronder sommen we ze op:

 • Veilige verwijdering: asbest verwijderen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk dat iemand met kennis van zaken de klus uitvoert. Een erkende asbestverwijderaar zal altijd de nodige beschermingsmaatregelen nemen voor het uitvoeren van je klus.
 • Volledige verwijdering: een professional zorgt niet alleen voor de verwijdering van de asbest, maar stelt ook de verplichte asbestinventaris op. Bovendien hoef je dan geen asbesthoudend materiaal te vervoeren. Ook dat doet de verwijderaar.
 • Juiste gereedschap: asbest verwijderen vergt niet alleen vakkennis, maar ook specifiek gereedschap. Daarnaast is ook beschermende kleding en verpakking nodig om het materiaal af te voeren. Een professional beschikt over al deze dingen.
 • Garantie: gaat er bij het verwijderen van de asbest iets mis? Dan draait de verwijderaar op voor de kosten. Kies je er toch voor om de asbest zelf te verwijderen? Dan ben je ook zélf verantwoordelijk voor extra kosten.
 • Subsidies: wil je graag in aanmerking komen voor subsidies voor asbestverwijdering? Dan moet je vrijwel altijd met een erkende verwijderaar samenwerken.

 

TIP: schakel een professionele asbest verwijderaar in!

Asbest verwijderen kan je in sommige situaties zelf. In de meeste gevallen is het echter te gevaarlijk en is het verplicht om de klus te laten uitvoeren door een expert. Ook zijn er heel wat voordelen verbonden aan het inschakelen van vakmensen. Hoe ben je zeker van een correcte prijs? Vraag meerdere offertes op en vergelijk de kostenposten!

Op zoek naar een asbest verwijderaar? Ontvang vrijblijvend offertes van specialisten in je buurt via het offerteformulier hieronder:

 

 

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven