Asbestinventarisatierapport: info & kosten
De kans dat een oudere woning asbest bevat, is groot. Om je woning te kunnen renoveren, slopen, …, moet je aanwezig asbesthoudend materiaal in kaart brengen. Je bent in dat geval verplicht om een asbestinventarisatierapport voor jouw woning te laten opmaken. Maar wat staat er allemaal in zo’n rapport en hoe laat je het opstellen? Lees het in dit artikel!
Ga snel naar:
Hoe krijg ik een asbestinventarisatierapport?
Gemiddelde prijs asbestinventarisatie
Wat staat er in een asbestinventarisatierapport?
Enkele veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang gratis & vrijblijvend offertes
Is een asbestinventarisatierapport verplicht?
Een inventarisatierapport is het resultaat van een asbesinventarisatie van een gebouw. Het is een attest of bijlage die alle asbesthoudende materialen in het gebouw in kaart brengt. Zo weet je of het gebouw veilig is om te renoveren of slopen. Maar moet je altijd over zo’n attest beschikken?
Een asbest attest of -inventarisatie is een vaste bijlage bij sloopmeldingen en verplicht bij bedrijfsmatige werkzaamheden (renovatie of sloop) aan een huis of bedrijfspand dat vóór 1994 is gebouwd. Deze verantwoordelijkheid ligt bij woningeigenaren en werkgevers.
Wil je een asbestinventarisatierapport laten opmaken? Je kan via onze offertedienst in contact komen met gecertificeerde asbestdeskundigen en een rapport aanvragen. Start je aanvraag hier.
Hoe krijg ik een asbestinventarisatierapport?
Een asbestinventarisatierapport kan je niet zelf opstellen. Hiervoor moet je namelijk een erkende asbestdeskundige langs laten komen. De procedure verloopt meestal als volgt:
-
Asbestdeskundige aanstellen
Eerst moet je een asbestinventaris laten uitvoeren, waarbij een deskundige vaststelt of een gebouw asbesthoudende materialen bevat. Hierbij gaat het altijd om een gecertificeerd asbestdeskundige inventarisatie (ADI). Bij Solvari vind je snel bedrijven die zo’n onderzoek mogen uitvoeren.
-
Gebouw inventariseren
Een deskundige komt langs om het gebouw te inventariseren. Meestal zal de deskundige een niet-destructief onderzoek uitvoeren en alleen de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen in het dossier opnemen. Als je voor jouw gebouw een nauwkeuriger overzicht moet hebben, kies dan voor een destructief onderzoek.
-
Asbestinventarisatierapport ontvangen
Na een uitgebreide analyse van de woning maakt de expert een asbestinventarisatierapport op. In dit attest vind je alle belangrijke info over het onderzoek en natuurlijk de resultaten. Als er asbest aanwezig is, kan je die beter zo snel mogelijk laten verwijderen.
Prijs asbestinventarisatierapport
Een asbestattest valt in Nederland binnen de totale prijs van een inventarisatie. Maar je krijgt pas een officieel attest na het asbestonderzoek. De prijzen van een inventarisatie variëren van woning tot woning en van deskundige tot deskundige. Enkele prijzen om asbest op te sporen en te verwijderen:
- Richtprijs asbestinventarisatie: € 350 à 650 (excl. btw)
- Richtprijs asbestverwijdering: € 10 à 30 per m² (excl. btw)
Benieuwd naar een exacte prijs? Vergelijk voorstellen van meerdere deskundigen. Het is een vrije markt, dus vraag verschillende offertes aan. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van verschillende deskundigen via onze offerteservice.
Wat staat er in een asbestinventarisatierapport?
Een asbestinventarisatierapport heeft als doel om de gezondheid van de eigenaars van het gebouw te beschermen en hen te informeren over de eventuele aanwezigheid van asbest. Maar wat vind je precies in zo’n rapport? Een kort overzicht:
- Algemene gegevens: alle informatie van het gebouw en de beschrijving van het onderzoek vind je in het attest. Een deskundige voegt ook foto’s of ander bewijsmateriaal toe.
- Aanwezigheid asbest: je komt te weten welke materialen of delen van het gebouw asbest bevatten, de hoeveelheid in elke ruimte en het type asbest.
- Staat van asbest: soms kan asbest veilig vast zitten in een ander materiaal. Daarom krijg je ook informatie over het materiaal waar het asbest in vastzit, hoe groot het risico is en hoe je er mee omgaat.
- Advies over veiligheid: je vindt uitgebreid advies over de maatregelen die je moet nemen als er asbesthoudende materialen aanwezig zijn. De deskundige informeert je hoe snel het materiaal weg moet en hoe je het veilig laat verwijderen.
Wat is de wetgeving omtrent asbestinventarisatie in Nederland?
Nederland wil de komende jaren de hoeveelheid asbesthoudende materialen in woningen en gebouwen aanpakken. En dat gaat gepaard met enkele verplichtingen!
Heb je een asbestdak op jouw huis, schuur of kantoor? Dan ben je verplicht om deze daken te verwijderen en te renoveren na een asbestinventarisatie. Als je nog niet meteen kan slopen en er geen asbestvezels vrijkomen, dan mag je het materiaal laten zitten. Wel is het verstandig om een asbestbeheersplan te gebruiken.
Enkele veelgestelde vragen [FAQ]
Heb je nog twijfels over een asbestattest en wanneer je het moet aanvragen? Misschien vind je hier nog de antwoorden:
-
Hoe lang is een asbestrapport geldig?Asbestattesten zijn standaard enkele jaren geldig, maar in sommige gevallen kan een deskundige een kortere geldigheidstermijn toekennen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er een beperking was tijdens het onderzoek, waardoor de asbestdeskundige niet het gehele inspectiegebied heeft kunnen onderzoeken. -
Wat is het verschil tussen een asbestattest en een asbestinventarisatie?Een asbestattest of -rapport is een document dat de aanwezigheid van asbest in een gebouw of constructie aangeeft. Een asbestinventarisatie is het voorafgaande onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in een gebouw of constructie. De asbestinventarisatie is dus de basis voor het uiteindelijke rapport. -
Hoe kan ik asbest verwijderen?Je kan asbest soms zelf verwijderen, maar het is toch altijd aangeraden om een asbestverwijderaar te vragen. Na de nodige inventarisatie kan een expert asbest op een correcte manier verwijderen. Via eenvoudige handelingen, couveusezakmethode of een hermetische zone zal een specialist dan te werk gaan. Ten slotte voert een asbestverwijderaar de materialen op een veilige manier af. -
Waar vind ik een erkend asbestdeskundige?Via Solvari vind je asbestdeskundigen met de benodigde certificaten en die dus asbestrapporten kunnen én mogen bezorgen. Vraag zo gedetailleerd mogelijk je offertes aan om de juiste specialisten voor jouw situatie te vinden. Ontmoet de asbestdeskundigen en bespreek de belangrijkste zaken. Van een asbestinventarisatie bij een beschadigd tuindak of een asbestonderzoek in je bijgebouw.
Wil je snel een asbestdeskundige vinden? Kom in contact met professionals in je regio via het onderstaande formulier: