Asbestdeskundige: 5 veelgestelde vragen
Is je woning gebouwd voor 1994 en wil je die graag renoveren? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met asbest. Een asbestinventaris is dan op z’n plaats, opgemaakt door een DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest). Zo’n document bevat informatie over asbest in het gebouw en ook advies over hoe je het veilig verwijdert. Alleen zo’n gecertificeerde deskundige mag een inventaris opmaken. Ontdek hieronder de antwoorden op 5 veelgestelde vragen over zulke asbestdeskundigen!
Asbestdeskundige: 5 veelgestelde vragen en antwoorden
1. Wat doet een asbestdeskundige?
2. Wanneer asbestdeskundige inschakelen?
3. Hoeveel kost een asbestdeskundige?
4. Hoe wordt iemand asbestdeskundige?
5. Waar vind ik een asbestdeskundige?Ben je op zoek naar een asbestdeskundige in je buurt? Kom gratis en vrijblijvend in contact met lokale professionals via onze offerteservice!
1. Wat doet een asbestdeskundige?
Het takenpakket van deze specialist bestaat uit het opmaken asbestinventarissen en -attesten. Daarvoor zal die eerst een asbestonderzoek van je woning uitvoeren om daarna het inventaris te maken. Hieronder lees je hoe zo’n onderzoek verloopt:
-
Technische informatie over woning verzamelen
Eerst verzamelt een asbest deskundige alle nuttige technische informatie over je huis. Dat kunnen bouwplannen zijn, maar het kan ook gaan om informatie over renovatiewerken, de geschiedenis van het pand, … Na een grondige analyse van die informatie heeft de deskundige meestal al een goed beeld van hoe je woning is opgebouwd.
-
Woning inspecteren
Als tweede stap inspecteert de deskundige je woning zelf. Op basis daarvan stelt die een een verslag op van alle asbesthoudende materialen die zich in je huis bevinden. Bij twijfel kan de deskundige ook nog een staalafname naar een lab sturen voor verder onderzoek.
-
Asbest inventarisatie opmaken
Tot slot bundelt de asbest deskundige alle belangrijk informatie in een asbestinventaris. Dat document bevat een lijst van alle asbesthoudende materialen in je woning en advies over hoe je ze veilig kan verwijderen. Daarna ontvang je een asbestattest van de deskundige zélf. Je hoeft het dus zelf niet aan te vragen.
Een asbest deskundige nodig om een asbestinventaris op te laten maken voor een verbouwing? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend met professionals in contact komen. Start je aanvraag!
2. Wanneer asbestdeskundige inschakelen?
Vermoed je dat je asbest in je woning hebt? Dan is een asbestdeskundige inschakelen verstandig. In de volgende gevallen is een asbestattest van zo’n expert zelfs verplicht:
- Bij renovaties: is jouw woning gebouwd voor 1994 en wil je graag renoveren of verbouwen? Dan is het verplicht om een asbestinventaris op te laten maken. In die gevallen is asbest in huis bijna altijd aanwezig. Met een inventaris verlopen de geplande renovatiewerken altijd veilig en kan je asbest waar nodig laten verwijderen.
- Voor bedrijfsgebouwen: een werkgever moet verplicht een asbestinventaris hebben voor alle gebouwen waar personeel aan het werk is. Hierbij hoort dan een asbestbeheersplan, als wordt besloten dat het materiaal geen direct gevaar vormt voor werknemers. Is het wél een risico? Dan moet dit direct worden verwijderd door een erkende asbestverwijderaar.
Een asbest deskundige maakt onderscheid tussen destructief en niet-destructief asbestonderzoek. Een destructief onderzoek vindt plaats voor renovatie- of sloopwerken, zodat je indien nodig asbest kan verwijderen voor de klus begint. Bij een niet-destructief onderzoek zet de expert alle materialen met asbest op een rijtje die zichtbaar zijn of schadelijk kunnen zijn bij dagelijks gebruik van een woning.
3. Hoeveel kost een asbestdeskundige?
Asbestdeskundigen hanteren geen vast tarief. De kostprijs hangt af van de hoeveelheid asbest, de grootte van je woning, het type onderzoek, … Hieronder vind je alvast een tabel met meerdere richtprijzen voor een destructief en een niet-destructief asbestonderzoek:
Type asbestonderzoek | Gemiddelde prijs (excl. btw) |
---|---|
Destructief asbestonderzoek | € 650 - 1.500 |
Non-destructief asbestonderzoek | € 100 - 600 |
LET OP: bovenstaande prijzen zijn enkel richtprijzen. Wil je graag een offerte op maat ontvangen? Dan kan je hier vrijblijvend in contact komen met asbestdeskundigen in je buurt!
4. Hoe wordt iemand asbestdeskundige?
Moet je een bepaalde opleiding volgen om asbestdeskundige te worden? Absoluut, hierbij gaat het om de officiële DIA-opleiding (certificaat SC-560). Meestal gaat het om werknemers bij adviesbureaus, laboratoria, controlerende instanties, … Sinds 1 maart 2017 is er geen entree-eis meer, maar wordt bouwkundige kennis getest tijdens het eindexamen.
Aan het einde van deze opleiding volgt zo’n examen. Heb je deze succesvol afgerond? Dan krijg je een officieel certificaat van Stichting Certificatie Asbest (SCA). Zo’n certificaat is 3 jaar geldig, en je moet dus elke paar jaar opnieuw een opleiding volgen.
5. Waar vind ik een asbestdeskundige?
Hoe kom je in contact met een erkende asbestdeskundige? Je vindt gemakkelijk online een lijst met erkende asbestdeskundigen terug in het register van de Stichting Ascert (SCA). Die houden alle gecertificeerde bedrijven netjes bij (op gebied van asbestinventarisatie, sanering, etc.), zodat jij gemakkelijk een betrouwbare partij vindt in je buurt.
Vraag advies aan een erkende asbestdeskundige!
Asbest kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het is dus erg belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat. Vrees je dat er asbest in je woning zit en heb je een inventaris nodig voor een renovatie? Schakel dan een erkende asbestdeskundige in. Via onze offerteservice kom je met verschillende professionals in contact en kan je hun offertes vergelijken.
Hoe vind ik een professionele asbestdeskundige? Je komt gratis en vrijblijvend met experts in contact via het onderstaande offerteformulier: