Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest verwijderen kosten 2024

Asbest is erg gevaarlijk voor je gezondheid. Je gaat er dus best heel voorzichtig mee om. Maar hoeveel kost het om asbest te laten inventariseren, verwijderen, …? In dit artikel ontdek je alles over de kosten van asbestwerken en hoe die werkzaamheden verlopen.

Ga snel naar:
Kosten asbestinventarisatie
Asbest verwijderen kosten
Hoe kosten voor asbest verwijderen drukken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Gemiddelde prijs asbest inventariseren + verwijderen 2024

Wat kost asbest verwijderen? Die kosten hangen vooral af van het type asbestinventarisatie, de omvang van de asbestwerken, … Hieronder een overzicht van alle kosten voor het verwijderen van asbest:

Type asbestwerkenGemiddelde prijs (excl. btw)
Non-destructieve asbestinventarisatie€ 300 - 400
Destructieve asbestinventarisatie€ 650 - 1.500
Asbest verwijderen€ 10 - 30 per m²

Wil je asbest laten verwijderen? Vind een gecertificeerde vakman via onze gratis offerteservice.

 

kosten asbest verwijderen

Kosten asbestinventarisatie

Een asbestinventaris is een overzicht met alle asbesthoudende materialen in je woning. Zo’n inventaris is verplicht als je asbest wil laten verwijderen. Asbestinventarisatie kosten zijn afhankelijk van de vereiste werken. Is het asbest direct zichtbaar? Dan gaat het om non-destructieve inventarisatie (type A) en zijn er geen of amper breekwerken nodig. Vermoed je dat er asbest zit in bepaalde delen van je woning waar je normaal niet bij komt? Dan gaat het om destructieve inventarisatie (type B). De richtprijzen op een rij:

 • Non-destructieve asbestinventarisatie: € 300 – 400 (excl. btw)
 • Destructieve asbestinventarisatie: € 650 – 1.500 (excl. btw)

 

TIP: laat verplichte meldingen bij je gemeente over aan een vakman

Voor je asbest laat verwijderen moet je de werkzaamheden melden bij je gemeente. Dit kan een gecertificeerd bedrijf doen via het Omgevingsloket met een asbestinventarisatierapport van max. 3 jaar oud. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 offertes van erkende vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

Asbest verwijderen kosten

De kosten voor asbest verwijderen liggen tussen € 10 – 30 per m² (excl. btw). De precieze prijs hangt af van het aantal ruimtes die je laat behandelen, de totale oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van het werk, … Ook verschillen prijzen van vakman tot vakman. Een overzicht van de stappen die een expert volgt:

 1. Asbestinventaris

  Op basis van de asbestinventaris maakt de vakman een planning van de uit te voeren werken. Deze inventarisatie mag niet zijn uitgevoerd door de vakman zelf, maar door een derde, gecertificeerde partij. Dit is verplicht om onpartijdigheid en kwaliteit van werkzaamheden te garanderen.

 2. Voorbereidende werken

  Om asbest in huis veilig te verwijderen maakt de vakman gebruik van beschermende kledij. Hierbij gaat het om een wegwerpoverall met afspoelbare (hand)schoenen en een aansluitend stofmasker (beschermingsklasse FFP3). Daarnaast sluit hij ramen, zet hij het ventilatiesysteem tijdelijk uit en legt hij een folie neer voor loskomende asbestvezels.

 3. Asbest verwijderen

  Een deskundige gebruikt eerst een fixeermiddel om asbestdelen vochtig te maken. Zo kan hij deze loswrikken of -schroeven zonder dat er al te veel asbestvezels vrijkomen. Om deze reden vermijdt hij ook het gebruik van boren, schuurmachines, … Ten slotte zorgt de vakman voor de correcte afvoer van het asbest.

 4. Eindcontrole

  Na het verwijderen van het asbest volgt er nog een verplichte eindcontrole. Vond de sanering buiten plaats? Dan is een visuele inspectie voldoende. Na een binnensanering moeten er ook luchtmetingen worden gedaan. Net als de asbestinventarisatie laat de vakman dit over aan een onafhankelijke partij. In dit geval is dat een erkend laboratorium.

Op zoek naar een asbestverwijderingsbedrijf in je buurt? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere bedrijven. Start je aanvraag hier.

 

Hoe kosten voor asbest verwijderen drukken?

In Nederland is er geen landelijke subsidie voor asbestverwijdering. Wél is er de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds als je asbest verwijderen combineert met het plaatsen van isolatie. Particulieren kunnen tot wel € 71.000 lenen. Je mag een deel hiervan gebruiken voor asbestsanering op voorwaarde dat die werken gepaard gaan met het plaatsen van dakisolatie.

Ook kan je mogelijk aanspraak maken op een gemeentelijke subsidie. De premiebedragen variëren van gemeente tot gemeente. Wil je weten of je een subsidie kan aanvragen in jouw gemeente? Vraag advies bij je gemeente of aan een lokale vakman via onze gratis offerteservice.

 

Asbest laten verwijderen = offertes vergelijken

Wil je veilig asbest laten verwijderen uit jouw woning tegen een correcte prijs? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere saneringsbedrijven actief in jouw buurt. Zo vergelijk je ook uitvoertermijnen, werkwijzen, … Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven