Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe gevaarlijk is asbest?

Asbest kan zich op veel plaatsen in onze woningen en omgeving bevinden. Het was vroeger een populair bouwmateriaal omdat het sterk is en goed isoleert. Tegenwoordig is het overduidelijk dat asbestvezels schadelijk zijn voor onze gezondheid. Maar hoe gevaarlijk is asbest eigenlijk? Wat zijn de mogelijke gevolgen? En hoe verwijder je asbest? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer is asbest gevaarlijk?
Hoe schadelijk is asbest?
Hoe asbest herkennen?
Hoe asbest verwijderen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een reeks vezelachtige mineralen die zich uiteindelijk tot onzichtbare vezeltjes kunnen splitsen. Tot in de jaren 90 werden asbesthoudende materialen vaak gebruikt als bouwproduct omdat ze sterk zijn en goed isoleren. Uiteindelijk werd het in 1998 verboden om asbesthoudende materialen te produceren, verhandelen of gebruiken door de gezondheidsrisico’s.

Wil je weten of jij asbest in huis hebt? Ontvang dan gratis meerdere offertes van verschillende experts in jouw buurt via onze offerteservice.

hoe gevaarlijk is asbest

 

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Er bestaan verschillende soorten asbest. Het bekendste onderscheid is dat tussen hechtgebonden, semi-hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Niet elke soort asbest is even gevaarlijk:

  • Hechtgebonden asbest: bij dit soort asbest zitten de vezels nog stevig vast in het bouwmateriaal. Het komt vooral voor in dak- en gevelleien, verlaagde plafonds, afvoerbuizen en leidingen, golfplaten, bepaalde kitmaterialen, … Als deze materialen nog intact zijn, vormen ze geen gezondheidsgevaar.
  • Semi-hechtgebonden asbest: deze soort was oorspronkelijk een vorm van hechtgebonden asbest, maar door beschadiging of veroudering is het materiaal broos en komen de vezels gemakkelijker los. Het is dus slim om semi-hechtgebonden te laten verwijderen door een vakman.
  • Niet-hechtgebonden asbest: hier zijn de asbestvezels geweven of geperst. Je vindt ze in spuitasbest, pleisterwerk, asbestkarton, … Dit soort asbest is gevaarlijker dan de hechtgebonden variant omdat de vezels bloot liggen en snel vrijkomen. Deze soort laat je dus zo snel mogelijk verwijderen.

TIP: op zoek naar een gecertificeerde expert om je asbest te verwijderen? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende verwijderaars actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

Hoe schadelijk is asbest?

Hoe schadelijk is asbest voor de gezondheid? Als je asbest 1 keer inademt, is de kans klein dat je ziek wordt. Dat risico stijgt echter als je veel of herhaaldelijk asbestvezels inademt, of als je rookt. Symptomen van asbestziektes treden vaak pas 30 à 40 jaar na de blootstelling op. Mogelijke gevolgen van asbest zijn: longkanker, strottenhoofd- en eierstokkanker, asbestose, …

 

asbest verwijderaars

 

Hoe asbest herkennen?

Ondanks hoe gevaarlijk asbest is, kan je het met het blote oog niet herkennen. Maar hoe weet je dan of je te maken hebt met asbesthoudende materialen? Een aantal tips op een rijtje om asbest te herkennen:

  1. Asbest zelf herkennen: als je geen asbestinventaris hebt, kan je bv. kijken naar het productiejaar van het materiaal. Werd het materiaal geproduceerd tussen 1945 en 2001? Dan is de kans op asbest groot.
  2. Asbestlabo of expert inschakelen: om zeker te zijn of je met asbest te maken hebt, schakel je idealiter een asbest-expert in. Dan lever je een staal van het materiaal af of komt een expert bij jou ter plaatse. Wil je het asbest laten verwijderen? Dan maakt een erkende asbest-expert eerst een asbestinventaris op, gevolgd door een officieel asbest-attest.

Op zoek naar een expert om zeker te zijn over asbest in je woning? Kom in contact met meerdere gecertificeerde experts bij jou in de buurt via onze offerteservice.

 

Hoe asbest verwijderen?

Asbest verwijderen is nog niet verplicht, tenzij het in slechte staat is of het bloot komt te liggen door renovatiewerken. Toch is het een goed idee om asbesthoudende materialen zo snel mogelijk weg te werken. Kan je het zelf of schakel je juist een vakman in? Hieronder wegen we de 2 opties tegen elkaar af:

 

1. Zelf asbest verwijderen

Je mag asbest zelf verwijderen, maar alleen maar als het gaat over hechtgebonden asbest of niet-beschadigde hechtgebonden asbest binnenshuis. Het is wel belangrijk dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Je draagt dan een FFP3-mondmasker en een wegwerp-overall. Gebruik geen elektrische apparaten zoals slijpschijven of boren en probeer ook zo weinig mogelijk stof te maken.

 

2. Asbest laten verwijderen

Het is aangeraden om asbest te laten verwijderen door een expert. Deze kan namelijk eerst het asbestonderzoek uitvoeren, om te herkennen om welke soort asbest het gaat en hoe hij deze het best kan verwijderen. Gaat het om niet-hechtgebonden toepassingen? Dan ben je zelfs verplicht om deze te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar, omdat de gezondheidsrisico’s te groot zijn. Een expert zet het gebied eerst goed af en doet beschermende kleding aan voor hij de asbesthoudende materialen verwijdert. Hij zorgt ook voor een correcte afvoer.

Op zoek naar een expert om jouw woning te onderzoeken en asbest te verwijderen? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij asbestverwijderaars in jouw buurt via het offerteformulier hieronder:

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Deskundige bedrijven