Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soortgelijke mineralen die vóór 1994 veel zijn gebruikt voor de bouw van huizen. Later bleek echter dat het inademen van losse asbestvezels erg schadelijk is voor de gezondheid. Zo leidt langdurig contact tot ernstige longklachten of zelfs kanker. Wat is asbest nu precies en welke soorten zijn er? In dit artikel zetten we alle belangrijke feiten op een rijtje.

Ga snel naar:
Welke verschillende asbestvezels?
Welke soorten asbest?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor asbestverwijdering

 

 

Asbest: wat is dat?

De term ‘asbest’ slaat op verschillende natuurlijke mineralen met specifieke vezelstructuren. Asbesthoudende materialen zijn sinds 1900 gebruikt als bouwmateriaal, vooral vanwege de stevigheid, de hoge isolatiewaarde en goede brandwerendheid. Vanaf de jaren ’30 bleek echter meer en meer hoe schadelijk asbest is voor de gezondheid. Pas in 1993 is een Nederlands verbod ingevoerd op de productie van asbesthoudende materialen. De rest van Europa deed dit later in 2005.

BELANGRIJK: heb je een huis dat vóór 1994 is gebouwd? Dan bestaat de kans dat je woning asbest bevat. Wil je deze materialen laten verwijderen? Schakel dan een erkende vakman actief in jouw buurt in via onze gratis offerteservice.

wat is asbest

 

Welke verschillende asbestvezels?

Asbestvezels zijn doorgaans onder te verdelen in 2 groepen:

 • Witte asbest: dit is het meest voorkomende type asbestvezel. Het gaat om ongeveer 90% van alle asbesthoudende materialen. Witte asbest ziet er spiraalvormig uit en staat ook wel bekend als chrysontiel.
 • Bruine en blauwe asbest: deze asbestvezels staan ook bekend als amosiet (bruin) en crocidoliet (blauw) en hebben in tegenstelling tot witte asbest een rechte vorm. Ook zijn bruine en blauwe asbest een stuk gevaarlijker voor je gezondheid. Overige asbestvezels die je niet zoveel tegenkomt zijn tremoliet (grijs), actinoliet (groen) en anthophylliet (geel).

 

Asbest herkennen? Schakel een vakman in!

Heb je een ouder huis, maar weet je niet zeker of het gebouwd is met asbesthoudende materialen? Schakel dan een erkende vakman in via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte afhandeling. Start je aanvraag hier.

 

Welke soorten asbest?

Wat betreft soorten zijn er doorgaans 2 typen asbest waar je mogelijk mee in aanraking komt. Een overzicht:

 

1. Hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest is wat minder gevaarlijk, aangezien het goed vastzit in het bouwmateriaal. Om deze reden hoef je het ook niet noodzakelijk te (laten) verwijderen. Je vindt het mogelijk in dak- en gevelleien, afvoerbuizen en leidingen, golfplaten, … Hechtgebonden asbest komt ook wel eens voor in verlaagde plafonds en bepaalde kitmaterialen.

 

2. Niet-hechtgebonden asbest

Niet-gebonden asbest zit minder stevig vast, aangezien het is geweven of geperst. Deze vezels komen sneller bloot te liggen en zijn dus makkelijker om in te ademen als het bouwmateriaal losraakt. Het is dus verstandig om dit type asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen. Het zit doorgaans in spuitasbest, pleisterwerk, asbestkarton, … en mag je nooit zelf verwijderen. Schakel hier direct een vakman voor in.

 

Hoeveel kost asbest verwijderen?

In sommige gevallen mag je asbest zelf verwijderen, maar meestal is een erkende asbestverwijderaar inschakelen aanbevolen (én ook verplicht). Hoeveel betaal je ongeveer om asbest te laten verwijderen? De gangbare prijzen op een rij:

 • Asbestinventarisatie: € 300 – 1.500
 • Asbest laten verwijderen: € 10 – 30 per m²

Op zoek naar een erkende asbestverwijderaar? Vergelijk voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

asbest wat is dat

 

FAQ asbest

Wil je nog wat meer weten over asbest, hoe je het herkent en hoe een vakman te werk gaat? Hieronder alvast de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen: • Waar zit asbest in huis?
  Asbest werd voor van alles gebruikt in huizen van vóór 1994. Er zijn een aantal veel voorkomende toepassingen, maar dit is zeker geen lijst waar je voor 100% van uit kan gaan. Wil je een compleet overzicht van alle asbesthoudende materialen in je huis? Schakel dan een erkende partij in voor asbestinventarisatie.


 • Hoe gevaarlijk is asbest?
  Wanneer is asbest gevaarlijk? Als je voor langdurige tijd losrakende asbestvezels inademt, kan dit leiden tot kanker. Het is echter alleen schadelijk in dit scenario, dus bij losse vezels. In andere gevallen kom je er maar kort mee in aanraking en heeft het geen effect op je gezondheid.


 • Wat is een asbestinventarisatie?
  Dit is simpel gezegd een lijst met alle asbesthoudende materialen in je woning. Deze laat je opstellen door een deskundige inventariseerder asbest (DIA). Het gaat dan mogelijk om non-destructieve asbestinventarisatie (zonder breekwerk) of destructieve asbestinventarisatie (mét breekwerk). Pas na zo’n inventarisatie laat je asbest verwijderen.


 • Zijn er subsidies voor asbest verwijderen?
  Er zijn jammer genoeg geen landelijke subsidies om asbest te laten verwijderen, maar soms kan je hiervoor wel terecht bij je gemeente. Daarnaast is er nog de Energiebespaarlening. Zo’n lening loopt mogelijk op
   € 33.000 (bij een ZEP maximaal € 54.000 en bij een NOM maximaal € 71.000).

 

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven