Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest laten verwijderen

De gezondheidsrisico’s van asbest: je hebt er ongetwijfeld al eens over gehoord. Tot op de dag van vandaag geldt er echter nog geen verplichting om alle asbest uit je huis te verwijderen. In principe mag je asbest laten zitten, tenzij die in slechte staat is of als renovatiewerken asbestplaten blootleggen. Moet jij asbest laten verwijderen? Lees hier dan meer over de stappen die je moet nemen en de kosten!

Ga snel naar:
Asbest laten verwijderen: stappenplan
Asbest laten verwijderen: prijs
Voorbeeld: asbest dak laten verwijderen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer moet ik asbest laten verwijderen?

Wil je grondig renoveren? Maar zit er nog asbest in je woning en komt dit materiaal na de werkzaamheden bloot te liggen? Dan is het noodzakelijk om deze weg te laten halen. Je schakelt het beste een erkende asbestverwijderaar in bij de volgende situaties:

 • Voor alle soorten semi-hechtgebonden of losgebonden asbest. Dat zijn soorten asbest waarbij het bindmiddel loskomt of waarbij er te weinig bindmiddel is. Gaat het om hechtgebonden asbest, maar is de kans op beschadiging tijdens de verwijdering groot? Ook dán moet je het asbest laten verwijderen door een expert.
 • Alle gevaarlijke asbesttoepassingen, zoals asbesthoudende tegels met asbesthoudende lijmlaag, leidingisolatie, pleisterwerk, …

Twijfel je of je zelf je asbest mag verwijderen? Vraag dan advies aan een asbest expert. Die helpt je en beantwoordt al je vragen. Kom gratis in contact met erkende professionals actief in je buurt.

asbestplaten laten verwijderen

 

Asbest laten verwijderen: stappenplan

Uit welke stappen bestaat een complete asbestverwijdering nu precies? Een kort overzicht:

 

STAP 1: asbesthoudend materiaal opsporen

Elke woning van vóór 1994 moet verplicht beschikken over een asbestattest bij grondige renovaties. Zo’n overzicht van alle asbesthoudende toepassingen laat je dan opmaken door een expert. Afhankelijk van de woning of het gebouw voert die een destructief of niet-destructief asbestonderzoek uit. Op basis daarvan maakt hij je attest op.

 

STAP 2: asbest veilig verwijderen

Een duidelijke weergave van alle asbesthoudende materialen in je woning is nodig voor een correcte professionele sanering. Schakel daarvoor een erkend asbestverwijderingsbedrijf in. Zo’n professional beschikt over een certificaat, het zogenaamde ‘attest van bekwaamheid’. Moet dan meteen alle aanwezige asbest in huis verdwijnen? Nee. Alleen de beschadigde en gevaarlijke materialen. Jij als opdrachtgever hebt dit grotendeels zelf in de hand.

Onze tip? Maak meteen je hele huis asbestvrij. Zo hoef je je hier geen zorgen meer om te maken. Asbestverwijdering is echter niet goedkoop. In bepaalde steden heb je wel recht op een subsidie wanneer je asbest laat verwijderen Benieuwd? Lees er meer over in ons subsidie artikel.

 

STAP 3: asbest afvoeren

Niet alleen voor het verwijderen van asbest gelden strenge regels. Ook de afvoer van asbest moet op een bepaalde manier gebeuren. Belangrijk daarbij zijn…

 

 • Juiste verpakking: om loskomende asbestvezels te vermijden, steekt een erkend vakbedrijf alle asbesthoudende materialen in aangepaste, luchtdichte asbestzakken. Dit zijn bigbags. Deze hebben een asbestlogo zodat het direct duidelijk is dat ze je voorzichtig moet vervoeren.
 • Hoeveelheid asbest: elk gezin mag ongeveer 35 m² aan asbesthoudend materiaal wegbrengen. Ligt dat aantal hoger? Dan heb je een erkend bedrijf nodig. Neem contact op met je milieustraat om een exact overzicht te krijgen van de geldende regels.
 • Juiste inzamellocatie: asbest moet je goed verpakken en naar een milieustraat (laten) brengen. Gaat het om een relatief grote hoeveelheid materiaal, dan laat je dit beter over aan een erkende expert. Schakel je direct een bedrijf in? Dan zullen die na het asbest verwijderen ook het materiaal afvoeren.

 

Hoe vind ik een erkende asbest expert?

Een betrouwbare asbestdeskundige beschikt over de nodige certificaten . Die erkenning benadrukt hun expertise. Zij weten waar ze terecht kunnen met het besmette bouwafval, zijn op de hoogte van de juiste reinigingsmethoden en zijn je enige kans op een officieel asbestattest. Via onze offerteservice brengen wij je gratis in contact met meerdere geschikte professionals actief in je buurt en kan je ze vergelijken. Start hier je aanvraag.

 

Asbest laten verwijderen: prijs

Hoeveel kost het nu om asbest weg te laten halen? De prijs hangt vooral af van de hoeveelheid asbest, het gewicht en natuurlijk de tarieven van de asbestdeskundige. Bovendien lopen de kosten ook wat hoger op als je nog een asbestinventarisatie laat uitvoeren. Een overzicht:

Soort klusPrijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 à 500
Asbestverwijdering€ 10 à 30 per m²
Asbest afvoeren€ 20 à 50 per 100 kg

LET OP: dit zijn richtprijzen en kunnen per situatie afwijken. Wil je weten hoeveel jouw project je gaat kosten? Neem dan snel contact op met een deskundige. Die adviseert je graag verder.

 

VOORBEELD: asbest dak laten verwijderen

asbest laten verwijderen particulier

In 2022 kocht Rudy een charmante architectenwoning uit 1982. Bij de aankoop kreeg hij het bijbehorende attest overhandigd. Daarin stond dat het leien dak asbesthoudend is, maar dit liet hij nog niet meteen verwijderen. Het materiaal was namelijk nog in goede staat en was dus geen direct risico.

Nu wil hij graag zonnepanelen plaatsen. Jammer genoeg mag dat niet zolang er nog asbesthoudende materialen op zijn dak liggen. Er rest Rudy dus geen andere keuze dan zijn leien te verwijderen en nieuwe dakbedekking aan te laten brengen. Omdat hij zich bewust is van de gezondheidsrisico’s van asbest, besloot hij om het werk meteen over te laten aan een erkend bedrijf. Hoe verlopen de werken in zo’n geval?

 

 1. Voorbereidende werken

  Uit voorzorg dekken de experts de omgeving af. Denk maar aan je tuin, je auto, … Ze markeren het terrein met gele linten om aan te geven dat er asbestwerken plaatsvinden. In deze omgeving komt ook een speciale container voor het asbesthoudende materiaal.

 2. Plaatsen van valbeveiliging

  Vervolgens beginnen de dakwerken. Hierbij is valbeveiliging een absolute must. Het bedrijf regelt dus stellingen waarlangs de deskundigen veilig het dak op kunnen. Om geen gevaar te lopen, dragen de experts beschermende kleding. Helemaal ingepakt gaan ze aan de slag.

 3. Asbesthoudende leien verwijderen

  De experts demonteren alle leien stuk voor stuk en deponeren ze in de container die met een kraan dichtbij het dak wordt gehesen. Dit gebeurt zo voorzichtig mogelijk zodat er geen asbestvezels vrijkomen.

 4. Dak afwerken & leien afvoeren

  Zijn alle leien en het besmette raamwerk weggehaald, ingepakt en in de container gedeponeerd? Dan reinigt je expert de onderliggende structuur met een speciale stofzuiger (voorzien van een HEPA-filter). Zo werkt hij de laatste achtergebleven asbestdeeltjes netjes weg. Hierna regelt de expert de afvoer van het asbesthoudende bouwmateriaal.

 

Wil je net zoals Rudy je asbesthoudend dak goed aanpakken? Kies dan nu voor een ervaren asbestdeskundige. Zo maak je bijvoorbeeld ook kans op een extra subsidie, mocht dit mogelijk zijn in je gemeente. Kom gratis in contact met asbestdeskundigen in je buurt.

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven