Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbestonderzoek

Zit er asbest in je woning en wil je dat laten verwijderen? Dan ben je verplicht om eerst een asbestonderzoek te laten uitvoeren. Zo’n inventarisatie geeft je een goed beeld van waar de asbest zich bevindt en om welke soorten asbest het gaat. Maar wat houdt zo’n onderzoek precies in? Is het verplicht of niet? Hoe gaat een asbest expert te werk? En wat kost dit? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Asbestonderzoek verplicht?
Hoe verloopt een asbestonderzoek?
Prijs asbestonderzoek
Wie kan asbest onderzoeken?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een asbestonderzoek?

Een asbestonderzoek staat ook wel bekend als een asbestinventarisatie. Het gaat om een onderzoek naar alle aanwezige asbesthoudende materialen in een woning of gebouw. Na dit onderzoek stelt een expert dan een document op met een overzicht van die materialen. We maken onderscheid tussen 2 soorten asbestinventarisaties:

  • Destructief asbestonderzoek: een destructief asbestonderzoek voert een asbest expert uit voor er renovatie- of sloopwerken aan een woning of gebouw plaatsvinden. Daarbij noteert hij alle zichtbare materialen met asbest en materialen die tijdens de werken bloot komen te liggen. Zo kan de asbest verwijderd worden voor de aanvang van de werken.
  • Niet-destructief asbestonderzoek: bij een niet-destructief asbestonderzoek lijst een asbest expert alle materialen met asbest op die zichtbaar zijn of die schadelijk kunnen zijn bij het dagelijkse gebruik van het gebouw.

Asbest laten onderzoeken? Schakel een erkende asbest expert in. Deze kan de asbest op een veilige manier opsporen en je adviseren over de vervolgstappen. Vind een asbest expert in de buurt.

asbestonderzoek voorbeeld

 

Is een asbestonderzoek verplicht?

Een asbest attest of -inventaris is een vaste bijlage bij sloopmeldingen en verplicht bij bedrijfsmatige werkzaamheden (verbouw of sloop) aan een huis of bedrijfspand dat vóór 1994 is gebouwd. Deze verantwoordelijkheid ligt bij woningeigenaren en werkgevers respectievelijk.

Meer leren over asbestonderzoek? Vraag dan advies aan een expert in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe verloopt een asbestonderzoek?

Om over een asbest attest te beschikken, moet je vooraf een asbestonderzoek laten uitvoeren. Maar hoe verloopt dat nu? Een asbest expert gaat hierbij als volgt te werk:

 

1. Verzamelen van technische informatie over gebouw

Voor een asbest specialist aan het asbestonderzoek begint, verzamelt deze eerst technische informatie over het gebouw of de woning. Die informatie kunnen bouwplannen zijn, informatie over renovatiewerken, de geschiedenis van het pand… Deze zal hij dan grondig analyseren. Op die manier heeft de expert een beter beeld van de opbouw van je woning of gebouw.

 

2. Inspecteren van woning of gebouw

Daarna voert de asbest specialist een grondige inspectie uit van het gebouw of de woning. Op basis van die inspectie en observaties stelt hij een verslag op met alle asbesthoudende materialen van het pand. Hij geeft ook aan om welke soorten asbest het gaat. Eventueel maakt de asbest expert bij twijfel over asbestherkenning een staalafname en stuurt hij dit naar een laboratorium voor verdere analyse.

 

3. Opmaken van het asbest inventarisatie rapport

Al de informatie uit de inspectie, asbest staal analyses… bundelt de expert dan in 1 verslag. Dat verslag vult hij ook aan met adviezen voor jouw situatie. Het verslag krijgt dan de vorm van een asbest attest of asbestinventarisatie (voor werkgevers). De asbest specialist bezorgt jou dit attest. Je hoeft dit dus niet zelf aan te vragen.

 

Prijs asbestonderzoek

Wat kost een asbestinventarisatie? Voor een asbestonderzoek verschillen de kosten afhankelijk van verschillende factoren zoals de hoeveelheid asbest, de grootte van je woning, het type onderzoek, … In de tabel hieronder geven we de richtprijzen voor de verschillende types asbestonderzoeken:

Soort asbestonderzoekGemiddelde prijs (excl. btw)
Destructief asbestonderzoek€ 650 à 1.500
Niet-destructief asbestonderzoek€ 100 à 600

TIP: de kosten voor een asbestinventarisatie kunnen ook verschillen per asbest expert. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere specialisten in jouw buurt. Zo kan je prijzen, adviezen… vergelijken en vind je zeker een geschikte vakman. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

asbestonderzoek

 

Wie kan een asbestonderzoek uitvoeren?

Wie mag een asbest onderzoek uitvoeren en een asbestinventarisatie of asbestattest opstellen? Of het nu om asbest in huis of een bedrijfspand gaat, enkel een gecertificeerde ‘Deskundig Inventariseerder Asbest’ (DIA) mag hier een onderzoek voor uitvoeren. Deze professionals beschikken over de nodige kennis en ervaring om asbest veilig én effectief te onderzoeken.

 

Tijd voor een asbestonderzoek? Schakel een deskundige in!

Is je huis dus vóór 1994 gebouwd en is het tijd voor een renovatie/verbouwing? Schakel dan een asbestdeskundige in via onze offerteservice. Zo vergelijk je 2 à 3 specialisten actief in jouw buurt op basis van adviezen en prijzen. Wil je een onderzoek laten uitvoeren voor een voordelige prijs? Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Deskundige bedrijven