Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbest zelf verwijderen

Asbest zelf verwijderen is in sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Toch is het bijna altijd aangeraden om een erkende asbestverwijderaar in te schakelen. In dit artikel lees je meer info over wanneer en hoe je zelf asbest kan verwijderen, én de risico’s die daarbij horen. We gaan ook dieper in op de voordelen van een asbest expert en de kosten voor het verwijderen van asbest.

Ga snel naar:
Asbest zelf verwijderen of laten verwijderen?
Risico’s zelf asbest verwijderen
Prijs asbest verwijderen
Werkwijze erkende asbestverwijderaar
Vergelijk offertes van asbest experts

 

 

Mag ik zelf asbest verwijderen?

In sommige gevallen mag je asbest zelf verwijderen, maar meestal is het verplicht om dit over te laten aan een erkende asbestverwijderaar. Zorg in ieder geval dat je altijd een melding doet van abestverwijdering bij je gemeente, minstens 5 dagen van tevoren. Of je het asbest zelf weg mag halen, hangt af van een aantal factoren:

 • Soort asbest + toestand: gaat het om hechtgebonden asbest dat stevig vastzit in het materiaal? Dan mag je dit zelf verwijderen. Beschadigde hechtgebonden asbest moet je laten verwijderen door een expert. Dit geldt eigenlijk voor alle vormen van losgebonden, semi-hechtgebonden en beschadigd hechtgebonden asbest in huis.
 • Hoeveelheid: je mag als particulier maximaal 35 m² aan hechtgebonden asbest verwijderen. Is de hoeveelheid groter? Dan moet je het hele project aan een expert overlaten, en niet zelf de eerste 35 m² oppakken.
 • Methode voor verwijdering: als particulier mag je alleen asbestplaten in hun geheel verwijderen en het materiaal nooit zagen of breken. Ook mag het alleen bij platen die met schroeven zijn bevestigd. Bij andere plaatsingsmethoden (bv. lijm of spijkers) is de kans namelijk groot dat er asbestvezels los zullen raken.

Twijfel je of je het asbest zelf mag verwijderen? Een expert kan bepalen om welke soort asbest het gaat en geeft je advies over de stappen om deze te verwijderen. Vergelijk advies op maat.

 

Asbest zelf verwijderen of laten verwijderen?

Hoe ga je nu te werk wanneer je zelf asbest wil verwijderen? En wanneer is het beter, of zelfs verplicht, om een expert in te schakelen? We gaan hieronder dieper in op beide opties:

 

OPTIE 1: zelf asbest verwijderen

Asbest zelf verwijderen mag dus alleen wanneer het om hechtgebonden asbest in goede staat gaat dat gemakkelijk te verwijderen is. Wil je zelf aan de slag gaan? Dan kan je de volgende stappen volgen:

 1. Voorbereiding: een goed begin is al het halve werk. Informeer jezelf over de specifieke regels en zorg voor goede beschermende kleding en een mondmasker. Haal ook zoveel mogelijk losse meubels uit de ruimte en zet ramen en deuren open ter verluchting.
 2. Asbest verwijderen: om het asbest te verwijderen, is het slim om deze eerst vochtig te maken met water of een fixeermiddel. Zo vermijd je dat de asbestdeeltjes vrijkomen. Gebruik voor het verwijderen alleen je handen of simpel gereedschap en zorg ervoor dat je het asbesthoudende materiaal nooit breekt of beschadigt. Plaats het materiaal na het verwijderen meteen in de daarvoor voorziene plastic zak(ken).
 3. Asbest afvoeren: wanneer je al het asbesthoudende materiaal hebt verwijderd, moet je dit nog veilig en correct afvoeren. Gebruik altijd speciale asbestzakken en verpak het materiaal dubbel. Breng het asbestafval dan naar een erkend inzamelpunt of containerpark voor asbestafval. Binnenshuis is het slim om na het verwijderen ook alles schoon te maken met water en de gebruikte doeken samen met het asbestafval af te voeren. Ook je stofmasker en beschermende kleding kan je hieraan toevoegen.

 

OPTIE 2: asbest laten verwijderen

In het geval van semi-hechtgebonden of losgebonden asbest ben je dus verplicht om dit te laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Maar ook voor de verwijdering van hechtgebonden asbest is het meestal beter om een expert in te schakelen. Dat is altijd de veiligste optie. Bovendien profiteer je nog van een paar andere voordelen:

 • Veilige verwijdering: het verwijderen van asbest is altijd gevaarlijk. Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, schakel je dus beter een expert in. Deze heeft ervaring met het verwijderen van asbest en neemt altijd de benodigde voorzorgsmaatregelen.
 • Voorbereiding en afwerking: een goede voorbereiding is erg belangrijk als je asbest laat verwijderen. Ook als het bv. om asbest op het dak gaat. Een asbestverwijderaar is altijd voorbereid en zorgt achteraf ook voor een correcte afvoer en een nette afhandeling.
 • In orde met de wetgeving: er zijn veel regels verbonden aan het verwijderen van asbest. Volg je deze niet? Dan riskeer je hoge boetes en je gezondheid. Door een expert in te schakelen, weet je zeker dat je goed zit qua wetgeving.
 • Beschermende materiaal: een erkende asbestverwijderaar beschikt over kwalitatieve beschermende kleding, de benodigde verpakkingen en de juiste materialen voor de verwijdering van asbest.
 • Subsidies: er zijn ook een aantal subsidies waar je voor in aanmerking kan komen. Dat scheelt veel qua kosten! Een standaard voorwaarde is wel dat je het werk laat uitvoeren door een erkend bedrijf.

Op zoek naar een geschikte asbestverwijderaar? Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere geschikte experts in je buurt. Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere professionals.

 

asbest zelf verwijderen

 

Risico’s zelf asbest verwijderen

Het is dus altijd aangeraden om een expert in te schakelen om asbest te verwijderen. Wil je toch zelf aan de slag? Hou dan rekening met onderstaande risico’s:

 1. Slecht voor je gezondheid

  Wanneer asbestvezels vrijkomen kunnen deze je gezondheid aantasten.  Zo zie je nu dat vele bouwvakkers en timmermannen die vroeger met asbest werkten, tegenwoordig vaak last hebben van ernstige gezondheidsproblemen en ziektes. Er is dus altijd een risico wanneer je asbest verwijdert.

 2. Boete

  Ga je zelf asbest in huis verwijderen, maar moet je dit eigenlijk door een expert laten doen? Dan breng je niet alleen je eigen gezondheid en die van anderen in gevaar, maar riskeer je ook een boete. Hoe hoog deze boete is, hangt af van de overtreding. De bedragen kunnen echter hoog oplopen.

 3. Geen duidelijkheid over type asbest

  Een asbest expert zal vooraf altijd eerst een inspectie uitvoeren van het asbesthoudende materiaal om te achterhalen om welk type asbest het gaat. Zelf kan je namelijk moeilijk de soort asbest herkennen. Als je niet weet welke soort asbest het is, weet je ook niet hoe je veilig te werk gaat en of je het materiaal überhaupt zelf mag verwijderen.

 4. Niet het juiste materiaal

  Als je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van asbest, loop je ook het risico dat je niet over het juiste materiaal beschikt voor een veilige afhandeling. Denk bv. aan beschermende kleding, handgereedschap, afdekfolie, verpakkingen… Alleen met kwalitatief materiaal kan je asbest veilig verwijderen.

Wil je deze risico’s vermijden? Schakel dan een erkende asbestverwijderaar in. Zo ben je zeker dat je het asbest veilig én op een correcte manier laat verwijderen. Vind en vergelijk asbest experts.

 

Prijs asbest verwijderen

Ga je zelf asbest verwijderen? Dan bespaar je arbeidskosten, maar moet je wel nog al het nodige materiaal, de kleding, verpakking… zelf aanschaffen. Met een expert ligt de prijs tussen € 10 – 30 per m² (excl. btw). Daarbij komen dan nog wel de kosten voor de asbestinventarisatie, het asbestattest en het afvoeren van het asbestafval. Een paar richtprijzen:

Soort klusPrijs (excl. btw)
Asbestinventarisatie€ 350 à 500
Asbestattest€ 35
Asbest verwijderen€ 10 à 30 per m²
Asbest afvoeren€ 20 à 50 per 100 kg

LET OP: een asbestattest is niet verplicht als je zelf asbesthoudend materiaal verwijdert. Dit is alleen het geval als je een erkend asbestverwijderingsbedrijf inschakelt. Dit is echter wel aangeraden, aangezien je zonder zo’n onderzoek niet zeker kan weten om wat voor soort asbest het precies gaat. Vermijd onnodige risico’s en ontvang vrijblijvend offertes van asbest experts.

 

Werkwijze erkende asbestverwijderaar

Hoe gaat een erkende asbestverwijderaar nu te werk? We zetten hieronder de stappen op een rijtje:

 

1. Asbestinventarisatie opmaken

Een asbestexpert voert vooraf een grondige inspectie uit van het asbesthoudende materiaal. Op basis daarvan stelt die een asbestinventarisatie op. Dat is een document met een overzicht van alle asbesthoudende materialen in het gebouw. Hierna ontvang je als eigenaar ook een asbest attest.

 

2. Asbest verwijderen

Op basis van de asbestinventarisatie bepaalt een asbest expert de meest geschikte methode om het asbest te verwijderen. Daarbij treft deze uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Asbest verwijderen kan een expert op 3 manieren: via de methode ‘Eenvoudige handelingen’, de couveusezakmethode of de hermetische zone methode. De ideale methode hangt af van de locatie, de soort en de staat van het asbest.

 

3. Asbest afvoeren

Na het verwijderen pakt een asbest expert het asbesthoudende materiaal goed in en voert die het af naar een geschikte locatie. Ook daarbij neemt deze de nodige voorzorgsmaatregelen en voert hij het materiaal af zoals het hoort. Semi-hechtgebonden en losgebonden asbest moet je verplicht laten afvoeren door een erkende expert. Hechtgebonden asbest in goede staat mag je dan weer zelf afvoeren.

 

Offertes vergelijken = kosten besparen!

Het is dus verstandig om altijd een asbest expert in te schakelen wanneer je asbest wil verwijderen. De kosten verschillen namelijk amper in vergelijking met doe-het-zelven. Wel kunnen de kosten voor het verwijderen van asbest nog verschillen per expert. Daarom raden we aan om meerdere offertes te vergelijken. Zo bespaar je vaak nog meer. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Deskundige bedrijven