Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Asbestinventarisatie: info & prijs [Overzicht]

Een asbestonderzoek is een belangrijk onderdeel bij de sloop, renovatie, … van gebouwen en het is zelfs verplicht in sommige situaties. Om dit onderzoek in goede banen te leiden, laat je een asbestinventarisatie uitvoeren door een deskundig team. Kom hier meer te weten over zo’n inventarisatie, de verschillende methoden en hoeveel het onderzoek kost.

Ga snel naar:
Asbestinventarisatie: 2 methoden
Hoe zo’n inventarisatie opmaken?
Asbestinventarisatie: prijs
Wetgeving asbestinventarisatie
Veelgestelde vragen [FAQ]
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een asbestinventarisatie?

Een asbestinventarisatie is een onderzoek waarbij een deskundige vaststelt of een gebouw asbesthoudende materialen bevat. Alleen een erkende asbestdeskundige mag de inspectie uitvoeren en een attest opstellen. Tijdens deze inspectie bekijkt het onderzoeksteam het gebouw of de woning grondig. Ook nemen deze specialisten monsters af, indien nodig.

Voor woningen en bedrijfspanden is een asbestattest een vaste bijlage bij sloopmeldingen en bedrijfsmatige werken (sloop of renovatie) wanneer het gebouw voor 1994 gebouwd is.

Wil je zelf een asbestinventarisatie laten uitvoeren? Kom dan vrijblijvend in contact met meerdere erkende vakbedrijven via onze offerteservice!

asbestsanering

 

Asbestinventarisatie: 2 methoden

Asbest opsporen in je pand of woning kan op twee manieren. Een van deze methoden kan je op vrijwel elk moment laten uitvoeren, maar de andere vergt iets meer planning. Wat meer uitleg over beide methoden!

 

TYPE A: niet-destructieve asbestinventarisatie

In zo’n inventarisatie beschrijft een expert alleen de rechtstreeks waarneembare asbestbronnen die direct schadelijk zouden kunnen zijn. Tijdens dit onderzoek zal het deskundige team dus geen daken of muren beschadigen om asbest op te sporen.

 

TYPE B: destructieve asbestinventarisatie

Een deskundige stelt een destructieve asbestinventarisatie op wanneer de asbesthoudende materialen niet zichtbaar zijn en er renovatie- of sloopwerken plaatsvinden. Een expert analyseert de zichtbare én ingesloten materialen om een nauwkeurig overzicht op te stellen voor het gebouw.

 

Wie maakt een asbestinventarisatie op?

Alleen een erkend asbestbureau mag in Nederland een asbestinventarisatie opmaken. Gediplomeerde specialisten beschikken over alle nodige kennis om zo’n onderzoek grondig en efficiënt uit te voeren.

Hoe vind ik een asbestdeskundige? Dat kan vrijblijvend via de offerteservice van Solvari! Ontvang gratis offertes voor een asbestinventarisatie.

 

Hoe zo’n asbestinventarisatie opmaken?

Een asbestinventarisatie is een document met alle asbesthoudende materialen in een woning of ander pand. Maar hoe maakt een asbestdeskundige dit onderzoek op? De expert hanteert deze stappen:

 

  1. Inspectie uitvoeren

    Een erkende expert verzamelt eerst de algemene informatie van het gebouw. Hij bekijkt de bouwplannen, omschrijft de technische inlichtingen en stippelt de inspectiebezoeken uit.

  2. Metingen & staalnames doen

    Door middel van een destructieve of niet-destructieve aanpak brengt de deskundige exact in kaart waar het asbest zich bevindt en beschrijft hij de risico’s. Vaak neemt de expert ook stalen om via een laboratorium analyse de materialen met zekerheid te beoordelen.

  3. Rapport opmaken

    Na de opsporing van de materialen maakt de expert een overzicht. In dit rapport vind je de soorten asbest, waar je op moet letten en de bijbehorende foto’s. Door dit uitgebreide inventarisatierapport kan je samen met de deskundige beoordelen hoe je de asbesthoudende materialen het beste verwijdert.

  4. Situatie evalueren

    Dankzij een volledig rapport weet je zeker dat je woning of bedrijfsgebouw asbestvrij is of dat er juist meer werk nodig is om de gevaarlijke materialen te verwijderen. Je kan met zo’n inventaris op een efficiënte manier de sloop- of renovatiewerken laten uitvoeren.

  5. Asbest verwijderen

    Als er asbesthoudende materialen in het gebouw zijn gevonden, dan kan je die beter zo snel mogelijk laten verwijderen. Een erkend bedrijf kan je verder helpen.

 

Asbestinventarisatie: prijs

De prijs om een asbestinventarisatie op te laten maken, hangt vooral af van de methode. Met een visuele inspectie hou je de kosten voor een asbestonderzoek veel lager, terwijl een destructieve inventarisatie meer werk kost en dus ook duurder is. De gemiddelde kosten:

  • Niet-destructieve inventarisatie: gemiddeld € 350 (excl. btw)
  • Destructieve inventarisatie: gemiddeld € 650 à 1.500 (excl. btw)

Wil je een exacte prijs voor je woning of pand? De asbestdeskundige bepaalt zijn prijs voor een asbestinventarisatie zélf, maar voert deze wel uit volgens de officiële richtlijnen. Klop daarom bij meerdere deskundigen aan en vergelijk hun voorstellen met onze offertedienst.

 

asbestdeskundige onderzoek

 

Wetgeving inventarisatie

Nederland wil de komende jaren de hoeveelheid asbesthoudende materialen in woningen en gebouwen aanpakken. En dat gaat gepaard met enkele wettelijke verplichtingen:

  • Asbestdaken verboden: voor particulieren en bedrijven zijn asbestdaken verboden. Als je nu dus nog een asbestdak hebt, moet je deze sinds 2024 verplicht laten vervangen. Let wel op: het verbod geldt niet als het asbest vastzit in de materialen (zoals dakgoten of isolatiemateriaal).
  • Attest verplicht bij sloop of renovatie: een asbest attest of -inventarisatie is een vaste bijlage bij sloopmeldingen en verplicht bij bedrijfsmatige werkzaamheden (renovatie of sloop) aan een huis of bedrijfspand dat vóór 1994 is gebouwd. Deze verantwoordelijkheid ligt bij woningeigenaren en werkgevers.

 

Veelgestelde vragen [FAQ]

Heb je nog enkele vragen over asbestverwijdering? Hieronder nog enkele handige tips over een asbestinventarisatie:

 



  • Moet ik een inventarisatie laten opmaken als ik mijn woning niet sloop/renoveer?
    Momenteel ben je niet verplicht om over een asbestattest te beschikken voor je woning als je die niet sloopt of grondig verbouwt. Is dat wel het geval en dateert je woning van vóór 1994? Dan moet je verplicht een asbestinventaris en -attest laten opmaken.


  • Wat is het verschil tussen een asbestattest en een asbestinventarisatie?
    Een attest is het resultaat van een complete asbestinventarisatie. Na de zoektocht naar asbest krijg je een document met de resultaten: het asbestattest. Op basis van een inventarisatie levert een inspectiebedrijf dus voor elk gebouw een uniek asbestattest af.


  • Waarvoor staat de afkorting ‘DIA’?
    Voor een officieel asbestattest heb je een gecertificeerde asbestdeskundige nodig. ‘DIA’ staat voor ‘Deskundig Inventariseerder Asbest’. Om een geldig asbestattest te krijgen, kies je voor zo’n erkend bedrijf.


  • Hoe zelf asbest herkennen in een pand?
    Je kan zelf op zoek naar asbest, maar dat is alles behalve veilig en je krijgt ook geen officieel attest. Herken je asbest in jouw woning of in een ander gebouw? Neem dan snel contact op met een deskundige.

 

 

Offertes voor asbestinventarisatie of asbest verwijderen ontvangen?

Kies voor een erkend asbestspecialist en verzeker jezelf van een nauwkeurige uitvoering van je project. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in je buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Deskundige bedrijven